kolmapäev, 2. märts 2011

Nõiariik pööras lumeuputuse oma kasuks.


Jaanuari lõpu- ja veebruari alguspäevadel käisid mitmete meediaväljaannete reporterid Nõiariigis.
Laia meediakajastust leidis Uhtjärve Ürgoru Nõiariigi peremehe Aivo Värtoni ehitatud lumest hotell ja saun.
Õuel suurt lumehunnikut vaadates oli lumehotelli tegemise idee Aivole äkitsi pähe tulnud. Seejärel valis välja hotellile uksekoha ja 4 päevaga oli hotell olemas. Toa seinte paksus on ligemale meeter. Toa pikkuseks 4 meetrit, laiuseks 1,6 ja kõrguseks 1,3 meetrit. Kahekohalises hotellitoas saab magada soojades magamiskottides põhjapõdra- ja lambanahkadel. Temperatuur toas õnneks mõnest külmakraadist madalamale ei lange.
Lumehotellist innustatuna võeti käsile sauna ehitus. Seekord juba koos abikätega ehitatud saunas sai nädala pärast juba leili võtta. Sauna tarvis tõi Aivo Soomest erilise elektriahju, mis soojendab ainult sissepoole ja soojust paiskab välja alles leili visates, kui luuk lahti tehakse. See tagab selle, et lumesaun kütmise ajal ära ei sula. Sauna aga ei saa kasutada nii nagu tavalist suitsu või soome sauna, et lähed sooja sauna ja asud muudkui leilitama ja vihtlema. Selle sauna tarvis on end vaja ajada kõrvalasuvas soome saunas kuumaks, siis nautida tünnisauna ja alles peale seda saab minna lumesauna.
Lumeauna puitrestlavale mahub korraga istuma kuus meest ja sauna saavad kliendid kasutada vaid kaks korda õhtu jooksul, kümme minutit korraga. Aivo loodab, et lumesaun peab vastu vähemalt 30-40 saunaskäimist ja kui kevad varem kohale ei jõua, lubab ta teha vajadusel uue lumesauna.
Lumesauna ja -hotelli saab oma silmaga kaema minna, kui mitte enne, siis 27. veebruaril Nõiariigis toimuva Vastlapäeva ajal.
UVL

Kommentaare ei ole: