laupäev, 29. november 2008

Taotlege toetust oma elu edendamiseks!

Uue aasta algul avanevad LEADER-programmi taotlusvoorud. Võrumaal (välja arvatud Setomaa vallad) vahendab LEADER-programmi toetusraha Võrumaa Partnerluskogu. Ka selle, mis tegevuste jaoks Võrumaal raha antakse, on suurelt jaolt paika pannud Võrumaa Partnerluskogu koostöös ettevõtjate, külaseltside ja vallavalitsustega. Ehkki PRIA ei ole meie kavadele veel lõplikku heakskiitu andnud ja mõned pisiasjad võivad muutuda, tasub siiski juba praegu hakata projekti kirjutamisele mõtlema.
Tulevaks ja ületulevaks aastaks on Võrumaa Partnerluskogul kasutada üle 24 miljoni krooni, millest 2009. aastal läheb projektitoetusteks 10 miljonit krooni. Kellele ja mille jaoks siis toetust antakse?
Väiketootmisettevõtte toetus. Toetust saavad siin vähemalt aasta tegutsenud mikroettevõtted ja FIEd, kelle aastane müügitulu on vähemalt 37 552 krooni. Toetust saab tootmishoone ehituseks ja remondiks, tehnika soetamiseks, patendi, kasuliku mudeli ja kaubamärgi taotlemiseks, uuringuteks ja tootearenduseks. Väikseim toetussumma on 50 000 krooni ja suurim 600 000 krooni.
Ettevõtluse ja tugiinfrastruktuuri arendamise toetus. Seda saavad taotleda ettevõtted, omavalitsused, MTÜd ja sihtasutused. Toetust saab ühiseks tootearenduseks, ühisturunduseks (messil osalemine), vee-, kanalisatsiooni- ja elektrisüsteemide väljaehitamiseks. Ettevõtjate ühendused ja katusorganisatsioonid saavad taotleda abi ettevõtlust toetavate multifunktsionaalsete keskuste arendamiseks. Toetussumma suurus on samuti 50 000 – 600 000 krooni.
Külakogukondade algatusvõime toetamine elukeskkonna parandamisel. Toetust saab taotleda külade elukeskkonna arendamiseks ja kogukondade teadlikkuse tõstmiseks. Siia alla käivad nii ehitus- ja lammutustööd kui projekteerimine, kaartide ja infoviitade väljapanek, samuti koolitus. Taotleda võivad MTÜd, sihtasutused, kohalikud omavalitsused. Minimaalne toetussumma on 30 000 krooni, maksimaalne 300 000 krooni.
Kohaliku kultuuripärandi säilitamine
. Toetust saavad küsida MTÜd, sihtasutused ja omavalitsused. Toetust saab üritusteks, õpitubadeks, rahvariiete ostmiseks, ringitegevuseks, heakorratöödeks, infomaterjalide koostamiseks ja trükkimiseks, mainekujunduseks ja meeneteks. Minimaalne toetussumma on 30 000 krooni, maksimaalne 150 000 krooni.
Noorte potentsiaali toetamine ning kaasamine kogukonda. Toetust saavad küsida MTÜd, sihtasutused ja omavalitsused. Toetust saab õpitubade ja ringide tegevuseks, noorteruumide sisustuseks, ühisüritusteks, konkurssideks, uuringuteks, rahvusvaheliseks koostööks jne. Minimaalne toetussumma on 25 000 krooni, maksimaalne 250 000 krooni.
Kogukondade, kultuuripärandi ja noortemeetme puhul on toetus kuni 90 % projekti maksumusest ning ülejäänud panus ei pea tingimata olema rahaline, vaid võib olla ka vabatahtlik töö. Ettevõtjate toetus on kuni 60% investeeringu maksumusest. Kui ettevõtluse arendamise toetust taotleb omavalitsus, sihtasutus või MTÜ, on toetusmäär kuni 90% maksumusest, infrastruktuuri investeerigu puhul on aga ka MTÜdele ja omavalitsustele makstava toetuse piirmäär 60%.
Vaata lisa www.werro.ee/partner
Veel tänavu detsembris aga saab PRIAst taotleda toetust külade uuendamiseks ja arendamiseks (meede 3.2). Raha saab küsida avaliku kasutusega hoonete, ruumide ja õuealade väljaehitamiseks, külaviitade paigaldamiseks, sporditarvikute, muusikariistade ja rahvariiete ostmiseks. Toetusmäär MTÜdele ja sihtasutustele on kuni 90%, ettevõtjatele kuni 65% investeeringu kogumaksumusest. Oluline on nii meetme 3.2 kui LEADER-toetuse puhul meeles pidada, et esmalt tuleb investeering ise ära teha ja raha kantakse üle tagantjärele.
Vaata lisa www.pria.ee
Airi Hallik-Konnula

Kommentaare ei ole: