neljapäev, 8. aprill 2010

Võrumaa Teatajas artikkel meie blogist

Võrumaa Teataja 8. aprill 2010
Blogid on asunud edendama Võrumaa külaliikumist

Inno Tähismaa
inno@vorumaateataja.ee


Foto: Inno Tähismaa
Urvaste valla Uue-Antsla ja Uhtjärve külad on raiunud omale akna suurde maailma läbi blogi, mis vahendab juba kolmandat aastat külauudiseid ja aitab külaelanikel omavahel suhelda.
Blogi aadressiga 2kyla.blogspot.com annab näiteks ülevaate külas läinud nädalavahetusel toimunud käsitöönäitusest, edastab kodanike arvu, õnnitleb sünnipäevalapsi ja informeerib rahvamajas toimuva kohta. Lisatud on tähtsamad kontaktid.

Blogipidaja, Uhtjärve külas igapäevaselt Nõiariigi peakoka ametit pidav Anti Värton sõnab, et idee saadi kohalikust vallast, kus Urvaste kohalikku lehte vedanud Margus Konnula (kirjanikunimega Contra) hakkas pidama valla blogi, mis tegutseb tänaseni aadressil urvasteleht.blogspot.com. Külablogi aitas käima lükata Anti Värtoni venna Aivo elukaaslase vend Tallinnast.

Blogi annab võimaluse inimesi teavitada ilma, et peaks kuulutusi kleepima. Samuti saab blogi kaudu inimestelt tagasisidet. Tagasiside külaelanikelt on valdavalt positiivne olnud. Blogi annab võimaluse olla küla arenguga kursis ka neil, kes mingil põhjusel peavad eemal viibima.

Urvaste vallas on inimesed aktiivselt internetiseerinud, igal kolmandal on kodus internet. Kortermajades on see olemas pea igaühel, eramajades on paljud veel ilma.

Uue-Antsla ja Uhtjärve külablogile eeskuju andnud Margus Konnula ütles, et tema hakkas blogi pidama Urvaste valla lehe tegemise kõrvalt, kuna see andis suurema operatiivsuse. Valla leht ilmus vaid korra kuus. Samuti andis blogi inimestele võimaluse sõna sekka öelda. Urvaste vallas elab kokku alla 1500 elaniku, blogil on tuhatkond külastust päevas üle kogu maailma, sealhulgas näiteks Soomest, USAst ja isegi Aafrikast.

Konnula sõnul oli temale omakorda eeskuju Ruhnu blogi (aadress: ruhnlane. blogspot.com), millesse on kaasatud terve meeskond ja tulemus sellevõrra kobedam. Internetiotsingu põhjal tegutseb Eestis veel teinegi külablogi – Rae valla Kadaka küla blogi (aadress: kadakakyla.blogspot.com). Üks blogi pidajatest Marju Lutt on ühtlasi ka külavanem. Tema sõnul sai blogi alguse koolitusest külavanematele, mille korraldas Kodukant Harjumaa.

„Külaelanikud loevad blogi suure huviga, ka naaberkülade ja Lagedi aleviku rahvas loeb üsna usinasti,” ütles Lutt. Tema sõnul loevad külaelanikud blogi vähemalt korra nädalas. „Kuna meil töötab ka meili-list kõikide taludega, siis osa infot saab külarahvas just blogist,” lisas ta.

Kommentaare ei ole: